Sådan vedligeholder du dine fuger
og holder din belægning flot og velholdt i årevis

Vedligeholdelse af dine fuger er med til at forlænge levetiden på vores belægninger på terrasser, stisystemer og indkørsler. Fugen, som er det samlingspunkt, der binder belægningen sammen til en helhed, er ingen undtagelse. Ved at holde dine fuger ved lige, kan du bevare din belægning i længere tid uden at skulle lægge den om eller investere i helt nye sten. Et formål der både tjener din økonomi og mindsker overforbrug, samtidig med at du kan glæde dig over en flot og velholdt belægning i årevis. I denne artikel giver vi dig 3 essentielle trin til at holde dine fuger ved lige.

Derfor skal du vedligeholde dine fuger

Fugen er din belægnings bedste ven. Den forebygger ikke bare ukrudtsvækst og frostskader, men forhindrer også dine sten i at synke, skride til siden – eller, endnu værre, knække når de udsættes for tung vægt.

Vejledning til fugernes vedligeholdelse

For at sikre din belægnings holdbarhed og udseende er det vigtigt, at du vedligeholder dine fuger året rundt. Hvis du venter til foråret, risikerer du, at løv, jord og andet organisk materiale samler sig i fugerne og giver ukrudtsfrø mulighed for at slå rødder.

3 trin til at vedligeholde dine fuger

1) Hold fugerne rene

Fej din belægning regelmæssigt og hold dine fuger rene for løv, jord, afklippet græs mv. Dette forskønner både udseendet af din belægning, mens det også sikrer vedligeholdelsesmæssige fordele.

Worker cleaning up the driveway from autumn leaves
2

2) Tjek at dine fuger er fyldte

Over tid kan trafik og regnvand medføre, at fugematerialet synker i fugerne. Løse fugematerialer kan også blive vasket ud af fugerne, især efter en regnfuld sommer, som vi har haft i år. Undersøg jævnligt, om dine fuger er fyldt helt op til kanten med fugemateriale, og efterfyld hvis det er nødvendigt. Du kontrollerer nemmest mængden af fugemateriale ved at presse en spartel ned i fugen og sikre dig, at den kun synker få millimeter ned.

3) Top dine fuger op uanset årstiden

Hvis fugerne mangler fugemateriale, bør du efterfylde dem, uanset årstiden. Dog er det vigtigt, at belægningen er tør, inden du efterfylder. Ellers kan fugematerialet lægge sig på overfladen og danne misfarvninger på din belægning.

Fyld fugemateriale helt op til stenens kant eller starten på den affasede kant (den skrå afskæring man især ser på betonsten). På denne måde sikrer du en stabil og stærk fuge, der er nem at vedligeholde.

Undgå unødigt spild

Har du fugemateriale til overs, kan du sagtens gemme det. Opbevar det i en spand og stil spanden tørt, så fugematerialet ikke får fugt. Dermed undgår du at forbruge mere materiale end nødvendigt og slipper for unødige omkostninger.

Ved at prioritere fugernes vedligeholdelse på dine belægninger kan du forlænge deres levetid, spare udgifter, reducere materialeforbrug og gøre en indsats for klimaet. En simpel handling som regelmæssig rengøring og efterfyldning af dine fuger kan have en langvarig og betydningsfuld effekt for din udendørsbelægning. 

Flere nyheder fra Dansand

Mød vores voksenlærling Udaya

Hos Dansand uddanner vi lærlinge og elever. Vi har brug for uddannet arbejdskraft, og derfor har vi også et medansvar for at klæde unge og voksne godt på til deres entré på arbejdsmarkedet.

LÆS MERE

Nyt renseanlæg til Jordrens Syd

Nyt renseanlæg til Jordrens Syd Jordrens Syd forhindrer udledning af tungmetaller med en simpel, lavteknologisk løsning fra Dansand. Jordrens Syd er meget opmærksom på at forhindre

LÆS MERE