Historie

Topfoto

I dag producerer Dansand 380.000 tons kvartssand om året til fire forskellige forretningsområder: industri & byggeri, sport & fritid, miljøbeskyttelse og gør-det-selv markedet. Vi er til stede i næsten 3000 byggemarkeder over hele Europa, og cirka halvdelen af omsætningen eksporteres til en række nærmarkeder – herunder Tyskland, Holland, Belgien, Norge, Sverige og England.

Vi er cirka 40 medarbejdere, som arbejder med produktion, produktudvikling, salg og administration.

Dansand A/S er ejet af PKB Holding (50%) og belgiske Sibelco (50%), der er verdens største leverandør af mineraler.

1971
Poul Erik Beck grundlægger Silbeko

Poul Erik Beck grundlægger Silbeko, senere Silkeborg Kvartssand A/S. Siden begyndelsen af 60’erne har Poul Erik Beck stået i spidsen for familievirksomheden og vognmandsforretningen Jens Konrad. Virksomheden ejer flere grusgrave, deriblandt graven i Addit, som rummer en unik reserve af ”hvidt” sand. Sandet er af så høj en kvalitet, at det kan bruges som ingrediens i industrien. Men sand er ikke bare sand. Forskellige kunder og forskellige brancher stiller forskellige krav til materialets sammensætning, og Poul Erik Beck ser potentiale i at skabe en ny type kvartssandsbaserede produkter. Ideen er at separere råsandet, vaske og tørre det og til sidst sammensætte de specielle sandfraktioner, som industrien efterspørger.

I samarbejde med Dansk Teknologisk institut og en lille gruppe medarbejdere arbejder Poul Erik Beck intensivt på at udvikle en produktserie, der lever op til den danske støberibranches specifikationer.

1972
Førende leverandør
Virksomheden bliver den førende leverandør af kvartssand til den danske metalstøberibranche. Udviklingsarbejdet har skabt et vidensgrundlag, som gør det muligt at leve op til støberiernes meget specifikke kvalitetskrav. Samarbejdet med støberibranchen åbner også dørene op for en række andre markeder, i første omgang beton- og mørtelbranchen.
1985
Silkeborg Kvartssand
Silkeborg Kvartssand får sin første ordre på topdressing til en dansk golfklub. Op gennem 80’erne indleder virksomheden samarbejde med flere og flere golfklubber, der ser værdien i at pleje deres baner med et kvalitetssandprodukt. Samtidig udvides forretningsområdet til også at omfatte levering af kvartssandsbaserede produkter til fodboldklubber, ridebaner, legepladser og fritidsinstitutioner.
1986
Ændrer navn til Dansand A/S
Silkeborg Kvartssand A/S ændrer navn til Dansand A/S. Samme år køber virksomheden Lund Kvartsværk, herunder også værkets produktionsanlæg og sækkemaskiner. Købet gør det muligt at levere sand i sække direkte fra egen fabrik.
1998
Sibelco
Dansand sælger 50 % af sine aktier til Sibelco, som er verdens største leverandør af mineraler.
2000
Poul Konrad Beck
Poul Erik Becks søn, Poul Konrad Beck, overtager ledelsen af Dansand. Bestyrelsen og den ny direktion iværksætter en gennemgribende modernisering af virksomheden. Alle processer, der kan automatiseres, bliver automatiseret, og over de næste 15 år investerer Dansand massivt i den nyeste produktionsteknologi på markedet.
2002
Addit

Produktion og administration samles i nybygget domicil i Addit. Vi har bygget en ny fabrik med noget af markedets mest avancerede produktionsudstyr, blandt andet robotbetjente pakkelinjer og digitalt styrede vaskeanlæg og tørreovne, som medarbejderne kan betjene hjemmefra. Vi kan nu producere 24/7, uden at medarbejderne behøver at gå på arbejde på skæve tidspunkter af døgnet.  

Dansand køber Webers sandproduktion i Silkeborg (Optiroc)

2004
Fugesandsprodukter
Dansand lancerer de første fugesandsprodukter til DIY- og detailmarkedet. I første omgang bliver produkterne solgt på det danske marked.
2007
Grejsdalens Filterværk
Dansand køber Grejsdalens Filterværk i Vejle
2008
DanGrit
Dansand køber sandaktiviteterne i DanGrit i Varde
2009
Finanskrisen
Finanskrisen raser, men DIY-produkterne sælges nu i byggemarkeder i Tyskland, Norge, Holland, Belgien og England. På trods af krisen udvider vi organisationen og opretter vi en selvstændig afdeling for DIY-området med salg, reklamationsbehandling og marketing. Hidtil har vi afsat produkterne via distributører, men vi har ønske om at sætte vores eget aftryk på markedet, dels ved at forhandle direkte med detailkæderne, dels ved at styrke DANSAND brandet helt ud i forbrugerleddet.
2010
Voervadsbro Grusgrav
Dansand køber Voervadsbro Grusgrav, der er en vigtig lokal kvartssandskilde.  
2016
DANSAND® Blueguard
Dansand får forhandlingen af DANSAND® Blueguard og grundlægger det 4. ben i forretningen: Dansand Miljø. Samme år stemmer briterne sig ud af EU. For at fremtidssikre eksporten til det britiske marked indgår Dansand aftale med en lokal producent af kvartssand, som fremover skal producere DIY-produkterne til de engelske detailkæder.
2018
Udlæsningsanlæg
Vi indvier vores første fuldautomatiske udlæsningsanlæg. Her kan mørtel- og betonkunder afhente sand 24 timer i døgnet uden involvering af Dansands medarbejdere. Det forøger både vores udleveringskapacitet og giver chaufførerne øget fleksibilitet, fordi de kan afhente ordrer udenfor de almindelige åbningstider.
2019
Administrerende direktør
Poul Konrad Beck fratræder sin stilling som administrerende direktør for Dansand. I stedet overtager han formandsposten i Dansands bestyrelse fra Poul Erik Beck, der giver stafetten videre til næste generation. Thomas Steen Hansen bliver administrerende direktør for Dansand.
2021
Tandskov Grusgrav
Dansand køber Tandskov Grusgrav. Der er en stigende bevidsthed i samfundet om, at kvartssand er en begrænset ressource. Dansand vil på den måde sikre, at kvartssandsforekomsten i grusgraven bliver udnyttet optimalt og ikke bliver anvendt til formål, hvor man kunne have brugt en mere almindelig sandtype.