Reetablering med fokus på biodiversitet og ny skov
Tidligere råstofgrave rummer ofte muligheder for at skabe anderledes og mere varierede naturtyper, end dem vi kender fra det opdyrkede danske landskab.
Så da vi i efteråret 2022 reetablerede et to hektar stort område i sandgraven i Voervadsbro, var vores mål at skabe et varieret område med gode levebetingelser for mange forskellige dyr og planter.
Der findes stadig findes uudnyttede kvartssandsreserver i Voervadsbro, og derfor vil der fortsat vil være råstofindvinding i området. Men på de arealer, hvor vi er færdige med at grave, rejser vi løbende ny skov.
Peter Svensen er ansvarlig for efterbehandlingen af Dansands graveområder. Han fortæller, at der hovedsageligt er plantet lokale egetræer på det to hektar store område, der er klassificeret som fredskov.
Egen er et af de træer i skoven, der har flest arter tilknyttet, blandt andet svampe, insekter og smådyr. Egen er altså vigtig for skovens biodiversitet, forklarer Peter Svensen.
Vi har tilplantet den største del af de to hektar med egetræder, som er vigtige for biodiversiteten. Padder elsker at opholde sig på de tørre, solbeskinnede skrænter, der ses i baggrunden . Her kan man også aflæse landskabets historie i form af de aflejrede sten- og gruslag.
Plads til trængte arter
I Danmark har vi sædvanligvis reetableret til landbrugsjord eller skov, men flere biologer anbefaler, at færdiggravede indvindingsarealer får lov til at stå ubehandlet tilbage.
Råstofgrave adskiller sig nemlig fra det traditionelle danske landskab ved, at den næringsrige muldjord er gravet af. Tilbage er en rå og næringsfattig natur, der kan fungere som et levested for de dyr og planter, der har svært ved at klare sig i det opdyrkede land.
I takt med at vi har indvundet kvartssandsdepoterne i Voervadsbro, er der opstået en natur med store vegetationsfattige flader og stejle skrænter. Allerede nu er der mange padder i området. De elsker at opholde sig på de tørre, solbeskinnede skråninger. Vi har også digesvaler, som yngler i de stejle skrænter, og nogle gange er vi er endda heldige at få et glimt den store hornugle, fortæller Peter Svensen.
For at give plads til disse arter, besluttede vi os for ikke at rejse skov i hele det færdigudgravede område, men at udlægge ca. 25 % af de to hektar til lysåbne arealer, hvor kun den rå natur står tilbage.
Udover den biologiske gevinst er der også den fordel, at den geologiske profil er synlig, så man kan aflæse landskabets historie i form af de aflejrede sten- og gruslag, tilføjer Peter Svensen.
Digesvalerne yngler i skrænterne, der er opstået som følge af råstofindvindingen.
Kunstig sø er levested for insekter, padder og fugle
Hos Dansand arbejder vi for at minimere vores ressourceforbrug mest muligt, og som led i den bestræbelse genanvender vi cirka 85 % af vaskevandet i produktionen.
For en del år siden etablerede vi derfor en kunstig sø i området i Voervadsbro. Søen er en del af et lukket system, som vaskevandet kan cirkulere i, og i løbet af årene er den blevet indtaget af forskellige vandplanter. Med dem er der fulgt insekter, padder og fugle.
Selv om der er tale om en kunstig sø, er det planen, at også den skal forblive uberørt, når vi engang er helt færdige med at grave i Voervadsbro.
For søen er et vigtigt bidrag til, at vi kan skabe et mangfoldigt naturområde med et rigt dyre-, fugle- og planteliv, afslutter Peter Svensen.
Flere nyheder fra Dansand
I fleksjob hos Dansand
Tina er fleksjobber hos Dansand og et godt eksempel på, hvordan en fleksjobordning kan være en gevinst for både medarbejder og virksomhed.
Åby Renseanlæg får et boost med nyt filtersand fra Dansand
Dansand har leveret 210 tons specialudviklet sand til renoveringen af Åby Renseanlæg i Aarhus. På trods af en halvering af mængden af filtersand, filtrerer det nye filter lige så godt som det gamle. Det brugte filtersand er blevet genanvendt i et lokalt anlægsprojekt med store CO2-besparelser til følge.
EPD´er gør det let at træffe mere bæredygtige valg
Dansands kunder kan nu downloade EPD’er for vores vaskede og ovntørrede kvartssand. EPD’erne dokumenterer sandets miljøpåvirkning og gør det let at træffe bæredygtige valg.